måndag 27 maj 2013

Roland Garros


Arenan som iscensätter en av världens fyra stora tennisturneringar byggdes 1928, men de franska mästerskapet går tillbaka mycket längre än så. Ursprungligen reserverad endast för medlemmar i franska klubbar, var det först hölls på banor vid Stade Français tennisklubb i Paris år 1891. Damsingel startade sex år senare, det var inte förrän 1925 som den franska Tennis Federation beslutaade att öppna mästerskapet för de bästa utländska tennisspelare. Och då fördes Franska Öppna (Roland Garros),
som spelade både på Stade Français och Racing Club de France till Roland-Garros Stadium kom till 1928.


behöver en stadion!
1927 var en milstolpe för fransk tennis, året de berömda franska musketörerna (Jacques "Toto" Brugnon, Jean Borotra, Henri Cochet och René Lacoste) drog av en av de största chockerna i 1900-talet idrottshistoria. Den berömda foursome upprörd alla odds genom att vinna Davis Cup på amerikansk mark, och på så sätt skapa en returmatch 1928, i Paris.
Självklart krävs en så stor sport vid tillfälle en arena värdig dess resning, och så var det att Stade Français överlämnade tre hektar mark nära Porte d'Auteuil till den franska Tennis Federation. Det enda villkoret  var att den nya arenan ska bära namnet på en av Stade Français 'mest kända tidigare medlemmar, Roland-Garros, som hade dött tio år tidigare. Roland Garros var en flygpionjär som, den 23 september 1913 hade blivit den första människan att flyga ett plan över Medelhavet.


1928 franska Landskamper var det första evenemang som kom att hållas i den nya arenan, strax innan musketörerna entrade center-scenen för att slå amerikanerna i deras efterlängtade returmatch.

Undrar nu om någon ska kan rubba Nadal i årets turnering? Själv håller jag honom som klar 1:a

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar